De volmaakte mens

Standaard

P1090070

P1090071

Bestaat er een volmaakte maakbare mens? Daarover gaat tot en met 10 maart een bijzondere expositie in het Dolhuys, museum van de geest, in Haarlem.

De maakbare mens-004

Op Facebook las ik een bericht van  Tatjana Kochetkova in verband met de aankondiging van een aantal lezingen en debatten vanaf 27 februari in Leiden. Zij schrijft:

“De mens is noch hemels noch aards, noch sterfelijk, noch onsterfelijk, volgens Pico della Mirandola. Hij beweert dat de mens als een vrij en soeverein kunstenaar zichzelf boetseert en modelleert in de vorm, die hij verkiest. Het staat hem vrij om in het lagere, het dierenrijk te ontaarden, maar hij kan zich ook verheffen in het hogere, het goddelijk rijk door eigen wilsbeschikking………………………..

Al in de eenentwintigste eeuw zullen we in staat zijn om onszelf ingrijpend te veranderen. De grenzen tussen nano-, bio, informatietechnologie en de cognitieve wetenschappen zullen verdwijnen, wat waarschijnlijk tot een totale controle over de dode en de levende natuur  zal leiden.”

Totale controle. Een moderne obsessie? De regie in eigen hand en gaat het mis dan ligt de verantwoordelijkheid niet bij mij. En het gaat mis. Het gaat steeds mis en zal het niet steeds mis blijven gaan? Juist, omdat we die totale controle af willen dwingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s